Wat is Mesologie?

Mesologie is een vorm van geneeskunde die reguliere medische kennis combineert met kennis uit de complementaire (=aanvullende/alternatieve) geneeswijzen. Dit gebeurt zowel in onderzoek en behandeling van vooral chronische- of onbegrepen gezondheidsklachten. Maar ook voor preventie kunt u bij de mesoloog terecht. (zie hoofdstuk; Wat kan de mesoloog?)

Het begrip Mesologie is o.a. afgeleid van het woord “mesoderm”. Uit het mesoderm ontwikkelen zich, tijdens de embryonale fase, het bindweefsel, de bloedvaten en de weefsels voor het afweersysteem van het menselijke lichaam. In het mesoderm vindt de reactie van de mens op een prikkel plaats. Een prikkel kan zowel van buiten het lichaam als binnen het lichaam komen. De reactie op een prikkel is bepalend voor het evenwicht in het menselijk functioneren. Als de reactie verstoord is, kan er een (chronische) ziekte ontstaan, die bij elk mens in verschillende klachten tot uiting kan komen. Het mesologisch onderzoek en de behandeling zijn voornamelijk gericht op het mesoderm.

Mesologie vervangt de reguliere geneeskunde niet en biedt geen oplossing voor acute klachten. De mesoloog werkt aanvullend en streeft naar een goede samenwerking met de reguliere geneeskunde.
Elke klacht verdient de aandacht!!
Elk signaal of elke klacht maakt deel uit van het geheel. De klachten onderdrukken met een middel heeft geen zin omdat hiermee de oorzaak nog niet is verdwenen. Elke klacht heeft een dieper liggende oorzaak. De behandeling is dan ook vooral op de oorzaak gericht. Mesologie is een beschermd beroep en de mesoloog dient volgens bepaalde richtlijnen praktijk uit te oefenen en zich regelmatig bij te scholen.